Afkopen dienstplicht Nederlandse Turk stuk duurder

Turken die in Nederland wonen kunnen in de toekomst niet zo makkelijk meer onder hun dienstplicht in Turkije uit. De afkoopsom voor dienstplichtigen is door het Turkse parlement fors verhoogd.

Een Turk in het buitenland betaalt nu nog 5000 euro om de dienstplicht af te kopen. Die afkoopsom wordt verhoogd naar 10.000 euro. Dienstplichtigen boven de 45 jaar moeten in het vervolg zelfs 15.000 euro neertellen om onder hun dienstplicht uit te komen, schrijft De Volkskrant.

Turken die in het buitenland wonen zijn dienstplichtig en moeten 15 maanden dienen. Om aan die plicht te ontkomen, moeten ze hun Turkse paspoort inleveren. Omdat veel Turken dat niet willen, kunnen ze hun dienstplicht afkopen. Ze moeten dan wel 3 weken durend  trainingskamp volgen.

Een voormalig medewerker van een Turks consulaat in Nederland die op de afdeling dienstplicht werkte vertelt tegen de krant dat misschien 1 op de 1000 Turken de volledige 15 maanden dient. De meesten betalen de afkoopsom, ook al is dienstweigeren een taboe.

Volgens de medewerker, die uit angst voor represailles van de Turkse overheid anoniem wil blijven, moeten veel Turkse Nederlanders geld lenen om de dienstplicht af te kopen. Ook zouden veel dienstplichtigen het geld voor de afkoopsom verdienen in het zwarte circuit.