'Geen verbod op voetbalwedstrijden in cafés'

Het uitzenden van voetbalwedstrijden in cafés met behulp van buitenlandse decoderkaarten is gewoon toegestaan. Dat heeft de advocaat-generaal van het Europese Hof van Justitie donderdag aan het rechtsorgaan geadviseerd.

In Groot-Brittannië is een zaak aangespannen tegen een kroegbaas die met een buitenlandse decoder voetbalwedstrijden toont. Volgens de Football Association Premier League (FAPL), organisator van de hoogste Engelse voetbalcompetitie, maakt de kroeg daarmee inbreuk op de exclusiviteitsdeals die in verschillende landen bedongen zijn.

Voetbalrechten worden in elk land apart verkocht en mogen door de koper alleen in dat land worden gebruikt. Ook moet, bijvoorbeeld met decoderkastjes en -kaarten worden voorkomen dat toch in andere regio's kan worden gekeken. Op de Britse markt worden echter veel illegale Griekse decoderkaarten verkocht voor een lagere prijs.

Ondanks dat de kaarten buiten Groot-Brittannië een stuk goedkoper zijn, kan er geen verbod op de verkoop ervan komen, vindt de advocaat-generaal. De vrije handel binnen de EU zou anders ernstig worden belemmerd. Ook het uitzenden van de wedstrijden kan niet verboden worden omdat er geen algemene Europese beschermingsrechten voor de beelden bestaan.

De rechters van het hof beginnen donderdag met de beraadslagingen over de zaak. Het is onduidelijk wanneer zij met een uitspraak komen.

In Nederland zijn voor zover bekend geen zaken tegen kroegen die gebruikmaken van buitenlandse decoders, maar de uitspraak zou wel ook gevolgen hebben voor de Nederlandse markt. Mogelijk moet het systeem met exclusieve deals voor uitzenders van de sportbeelden worden aangepast.