Cycloon raast over Queensland

Een uitzonderlijk zware storm heeft donderdag grote vernielingen aangericht in de Australische deelstaat Queensland. Volgens de autoriteiten is het aan het opvolgen van de vele waarschuwingen in de afgelopen dagen te danken dat er geen doden zijn gevallen.

Queensland werd eerder getroffen door zware overstromingen. Met het oog op de komst van de cycloon Yasi hadden de autoriteiten de bevolking gewaarschuwd zich goed voor te bereiden of evacuatiecentra op te zoeken.

De storm bleek zo sterk als was voorspeld, met windsnelheden to 280 kilometer per uur in zijn kern, zware regenval en enorme golven aan de kust. Cyclonen nemen boven land snel aan kracht af, maar Yasi viel zelfs achthonderd kilometer landinwaarts nog in de eerste categorie.

Verscheidene stadjes en bananen- en suikerrietplantages werden verwoest. Duizenden mensen raakten dakloos en meer dan 180.000 huizen zaten zonder stroom.

De getroffen zone ligt ten noorden van het gebied dat eerder werd geteisterd door zware overstromingen. Premier Julia Gillard liet donderdag weten dat de schade zal worden vergoed uit het federale budget, waardoor op andere posten zal moeten worden bezuinigd. De federale regering heeft al een speciale watersnoodsbelasting voor de eerdere schade ingevoerd.


Cycloon raast over Queensland (Foto: Novum)