Moslimleiders bezoeken Auschwitz

Om de strijd tegen het antisemitisme te ondersteunen hebben islamitische hoogwaardigheidsbekleders dinsdag het voormalige vernietigingskamp Auschwitz bezocht. Zij herdachten daar de miljoenen joden die tijdens de holocaust door de nazi's zijn vermoord.

Onder de 150 leden tellende groep waren vertegenwoordigers uit Marokko, Jordanië, Turkije en Irak, naast rabbijnen en overlevenden van de holocaust. Ook verscheidene Europese politici sloten zich bij hen aan, onder wie de vroegere bondskanselier Gerhard Schröder.

"Moslims moeten zich samen met joodse vrienden verheffen, omdat in Europa het antisemitisme toeneemt - en waar antisemitisme is, is angst voor de islam niet ver weg", zei de Britse moefti Abduljalil Sajid. Hij wilde de gruwelen van Auschwitz met eigen ogen zien om anderen 'over het onheil van de haat' te vertellen, zei hij.

Het bezoek werd onder andere door Unesco en de in Parijs gevestigde antiracismegroep het Aladdin Project georganiseerd. Ook vertegenwoordigers uit Egypte, Tunesië, Iran en Algerije wilden eraan deelnemen, maar moesten vanwege de onrust in hun land of om andere redenen afzeggen.


Moslimleiders bezoeken Auschwitz (Foto: Novum)