Leers schiet homoseksuele immigrant te hulp

Minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA) gaat onderzoeken of het makkelijker kan worden voor homoseksuele immigranten om hun partner te laten overkomen. Dat heeft de bewindsman toegezegd tijdens een gesprek met homobelangenorganisatie COC.

In het gedoogakkoord is afgesproken dat gezinshereniging alleen wordt toegestaan voor partners die al zijn getrouwd of een geregistreerd partnerschap zijn aangegaan. Voor homo's en lesbo's is dat vaak niet mogelijk, aangezien het homohuwelijk in veel landen niet wordt erkend.

Als oplossing stelde het kabinet voor dat homoseksuele stellen dan maar moeten trouwen op een Nederlandse ambassade. Ook dat blijkt vaak niet mogelijk, meldt een woordvoerder van Leers maandag. Daarom gaat hij bezien of voor homoseksuele stellen een uitzondering kan worden gemaakt.

Het COC reageert 'gematigd positief' op zijn toezegging. "We wachten af waar de minister mee komt en zullen zijn voorstellen kritisch bekijken", zegt een woordvoerder.

Tijdens het onderhoud zegde Leers verder een onafhankelijk onderzoek toe naar de veiligheidsproblemen waar homoseksuele asielzoekers mee te maken hebben in asielzoekerscentra. Volgens officiële cijfers valt het fysieke en verbale geweld mee, maar het vermoeden bestaat dat lang niet alle incidenten worden gemeld, omdat de drempel te hoog zou zijn.