11-jarige autistische jongen als "cheater" gelabeld door Microsoft

In de Amerikaanse media gaat het bericht rond dat Julius Jackson, een 11-jarige autistische jongen, door Microsoft als ‘cheater' wordt gezien, en dat zijn 1500 cheevos van zijn Live-account zijn verwijderd. Het schijnt dat Julius op een dag wakker werd, en merkte dat zijn Achievements weg waren en er een ‘cheater'-label op zijn account zat.

Na contact opgenomen te hebben met Microsoft kreeg de moeder van Julius een email met daarin de uitleg dat het ‘cheater'-label wordt gegeven aan gamers die Achievements behalen door gebruik te maken van ‘externe hulpmiddelen', voornamelijk hacken.

"Het enige wat we doen is het bijstellen van de Gamerscore van de gamer, en de gamer het label valsspeler geven. Dit label is te zien op Xbox.com en op de Gamercard als de gamer aangesloten is op Xbox Live. De gamer kan wel gewoon nieuwe Achievements halen," aldus Microsoft.

Volgens de moeder van Julius is Xbox Live een belangrijk deel van Julius' leven, en biedt het hem de mogelijkheid contact te hebben met andere mensen. Stephen Toulouse, director of police and enforcement bij Microsoft, liet het volgende weten: "Zombie Kill67, het account van Julius, is naast de Xbox waar het zich normaal op bevindt, ook op een Xbox in een andere stad verschenen. Daarnaast is op het account een aantal Achievements gehaald voor Halo 3 die alleen online en in een bepaalde volgorde gehaald kunnen worden. Ze waren echter niet in de goede volgorde gehaald, en bovendien waren ze gehaald terwijl het account offline was. Dit is alleen mogelijk door de technologie van het systeem te veranderen, oftewel door hacken."

Jennifer Zdenek, Juilius' moeder, gaf toe dat haar zoon informatie over zijn account aan een andere gamer heeft gegeven, zodat hij Recon Armor zou kunnen bemachtigen in Halo 3. "Hij heeft zijn Gamertag doorgegeven. Ik heb hem gewaarschuwd, maar het is niet zoiets groots als een pincode. Het is maar een spelletje, dus we maakten ons er niet zoveel zorgen om. Die jongen bood aan om Recon Armor voor hem te bemachtigen, en dat is gebeurd."

Tja... Gevalletje eigen schuld dikke bult, of zou Microsoft coulant moeten zijn in dit geval?