'Twee keer meer doden in avondspits'

In de avondspits vallen twee keer zo veel doden als in de ochtendspits. Waardoor dit komt is nog niet onderzocht. Dat meldt BNR Nieuwsradio op basis van cijfers van Rijkswaterstaat. Veilig Verkeer Nederland pleit voor onderzoek naar de oorzaak van het grotere aantal doden in de avondspits.

In 2009 kwamen tussen 07.00 en 08.00 uur 54 mensen om in het verkeer. Tussen 16.00 en 17.00 uur waren dat er in dat jaar 113. Ook in voorgaande jaren vielen twee keer zo veel doden in de avondspits.

Volgens de ANWB is er in de avondspits gemiddeld 20 procent meer verkeer dan in de ochtendspits. 's Middags zouden er ook recreanten op de weg zitten, 's ochtends is er vooral sprake van woon-werkverkeer.

Verkeerspsycholoog Gerard Tertoolen van adviesbureau XTNT, dat is gespecialiseerd in vervoer en verkeer, denkt dat vermoeidheid een rol speelt. "In de ochtend ben je nog fris. 's Avonds heb je natuurlijk al een hoop meegemaakt en daar kunnen ook irritaties bij zitten. Je wilt naar huis en bent dan misschien wat minder voorzichtig."


'Twee keer meer doden in avondspits' (Foto: Novum)