Geplande trainingsmissie schaadt kabinet niet

De plannen om een trainingsmissie naar Afghanistan te sturen lijken de positie van premier Mark Rutte en zijn kabinet niet te schaden. In de wekelijkse peiling van Maurice de Hond stijgt de VVD van 33 naar 35 zetels.

PVV-leider Geert Wilders zei vorige week in het AD dat het kabinet een blunder begaat door kort voor de Statenverkiezingen een nieuwe missie in Afghanistan aan te kondigen. Hij vreest dat de gehoopte meerderheid voor de gedoogcoalitie in de Eerste Kamer hierdoor in gevaar komt.

Maar de plannen lijken het kabinet niet te schaden, ondanks dat nog altijd een ruime meerderheid van de bevolking (68 procent) tegen de missie is. Het CDA staat net als vorige week op zeventien zetels, maar dat is wel vier minder dan de partij er nu in de Tweede Kamer heeft. De PVV levert deze week een zetel in, maar staat in de peiling nog altijd drie zetels hoger dan de 24 die de partij er nu heeft.

Ook Rutte wordt nog altijd sterk gewaardeerd. Zo vindt 68 procent van de kiezers dat links het heel moeilijk zal krijgen zolang Rutte premier blijft. De meerderheid van de PvdA- en de SP-stemmers is het hier ook mee eens. De helft van de D66- en GroenLinks-stemmers geeft de premier als rapportcijfer een 6 of hoger. Zijn sterke optreden vorige week in het televisieprogramma Buitenhof zou hier een reden voor zijn.

Voor vrijwel alle partijen geldt dat een meerderheid van degenen die erop hebben gestemd vindt dat hun partij de beste plannen voor Nederland heeft. Dat geldt echter niet voor de PvdA en het CDA, daar is nog maar 46 procent tevreden met zijn stem.

Het kabinet wil een missie naar Afghanistan sturen die lokale politieagenten gaat opleiden. Volgens het plan gaan er 545 man naar Afghanistan. De missie moet gaan lopen van medio 2011 tot medio 2014.


Geplande trainingsmissie schaadt kabinet niet (Foto: Novum)