Onderzoekers klaar voor 'landing' op Mars

Na 233 dagen in een stalen capsule zijn zes onderzoekers op hun gesimuleerde reis naar Mars klaar om op de Rode Planeet te 'landen'. Dat heeft de leider van de missie Mars-500, voormalig kosmonaut Boris Moroekov, vrijdag gezegd. De simulatie duurt in totaal 520 dagen.

Drie Russen, een Chinees, een Fransman en een Italiaanse Colombiaan verblijven sinds juni in een capsule in een onderzoekscentrum in Moskou. Ze onderzoeken hoe ruimtereizigers tijdens toekomstige interplanetaire tochten kunnen omgaan met opsluiting en stress.

Ze communiceren met de buitenwereld via e-mails en videoboodschappen, die af en toe vertraagd binnenkomen om de mannen het gevoel te geven dat ze verder dan een paar meter verwijderd zijn van de Aarde. De bemanning eet ingeblikt voedsel zoals dat ook aan boord van het internationale ruimtestation ISS genuttigd wordt en ze douchen één keer per week.

Geen van de leden heeft overwogen met de missie te stoppen, ook al kunnen ze uitstappen wanneer ze willen, zei Moroekov. "Ze zijn nog steeds gemotiveerd, maar er is een zekere vermoeidheid, dat is logisch."

Verwacht wordt dat de mannen op 12 februari 'landen', waarna ze twee dagen zogenaamd op de planeet zullen doorbrengen voor onderzoek. Dan begint de maandenlange terugreis naar aarde, vermoedelijk het zwaarste deel van de missie. "Het zal vanwege de monotonie erg zwaar worden voor de jongens", zei Moroekov. "De vermoeidheid en de gedachte dat de missie voorbij is kan negatieve consequenties hebben."

Een reis naar Mars vindt in het echt waarschijnlijk pas over tientallen jaren plaats, vanwege de hoge kosten en de technologische problemen die eerst opgelost moeten worden, zoals het maken van een schild dat de bemanning beschermt tegen dodelijke ruimtestraling.


Onderzoekers klaar voor 'landing' op Mars (Foto: Novum)