Nieuwe protesten in Tunis

Honderden demonstranten zijn woensdag in Tunis de straat opgegaan om te eisen dat de bondgenoten van de uitgeweken president Zine El Abidine Ben Ali niet langer aan de macht blijven. In het centrum van de stad zongen zij nationalistische liederen en droegen borden met zich mee met de woorden 'Weg met de RCD'. De RCD is de partij van de gevluchte president. Politiebusjes stonden langs de route opgesteld om ongeregeldheden te voorkomen.

Door middel van sms-berichten werd eerder op woensdag opgeroepen tot nieuwe demonstraties in Tunis, ondanks pogingen van de autoriteiten om de rust te bewaren. De demonstranten vinden het onacceptabel dat veel leden van de oude regering ook in de nieuwe zijn opgenomen.

"We willen dat de oude regering verdwijnt - en we willen dat ze ver van de regering wegblijven", zei de 50-jarige demonstrant Hafed al Maki, die bij een van de grootste verzekeraars in het land werkt. Samen met zijn collega's werkte hij dinsdag zijn baas de deur uit. Sommige demonstranten droegen een zwarte namaakdoodskist met daarop in het wit de letters RCD.

Dinsdag stapten vier ministers uit de nieuwe, één dag oude regering van nationale eenheid, uit solidariteit met de demonstranten. De minister van buitenlandse zaken Kamal Merjan verliet woensdag de Egyptische stad Sharm el-Sheik, vlak voor de opening van een bijeenkomst van de Arabische Liga. De reden voor zijn vertrek is onduidelijk.

De nieuwe regering had voor woensdagmiddag haar eerste vergadering op de agenda staan.


Nieuwe protesten in Tunis Foto: Novum)