'Honderden mannen ziek van seks'

Honderden mannen worden ziek van seks. Na een zaadlozing voelen ze zich een week beroerd door griepachtige verschijnselen. De mannen zijn allergisch voor hun eigen zaad, blijkt uit onderzoek. Dat schrijft De Telegraaf zaterdag.

Volgens neuropsychiater Marcel Waldinger van het HagaZiekenhuis in Den Haag zijn er in Nederland honderden mannen die na een zaadlozing last krijgen van griepachtige klachten als rode ogen, een loopneus, zere spieren en vermoeidheid. De klachten houden soms wel een week aan.

Waldinger kreeg in 1998 zijn eerste patiënt met de klachten. Twee jaar later meldde zich nog een man met het onbekende probleem. De arts ontdekte dat de klachten niet psychisch zijn, maar dat de mannen overgevoelig zijn voor hun eigen zaad. Hij bedacht een naam voor de ziekte: het Post Orgasmic Illness Syndrom.

Waldinger heeft zelf 45 patiënten met de aandoening, maar hij vermoedt dat er in Nederland honderden mannen zijn die de ziekte hebben. Ze durven zich niet te melden bij de huisarts omdat ze zich schamen, denkt hij.

Na jarenlang onderzoek heeft Waldinger inmiddels een behandeling voor de allergie ontwikkeld. Door mannen te injecteren met verdund zaad neemt de afweerreactie van het lichaam af. Zo wordt het ongevoelig voor het zaad. Na een paar jaar na de start van de behandeling verminderen de klachten aanzienlijk.