Persconferentie Moerdijk: adviezen RIVM

Dinsdag is om 17.30 uur een persconferentie belegd van het RIVM en de burgemeester waarin de testresultaten en adviezen van het RIVM werden bekendgemaakt.

Chemie-Pack zou in strijd met vergunningen hebben gehandeld en is daarom in staat van verdenking gesteld door het Openbaar Ministerie. Welk handelen dan precies in strijd met vergunningen is geweest, is nog niet duidelijk.

In een straal van 10 kilometer is geen risico voor de gezondheid geweest bij inademing van de rook. Contact met bluswater daarentegen wordt wel als gevaarlijk gezien. Het zou om een 'chemische soep gaan, waar men echt van af moet blijven'. De mensen die wel in contact met het bluswater zijn geweest moeten zich melden bij de ARBO-arts.

Bij Strijensas is een verhoogde concentratie gevonden van dioxines in de grond. Strijensas ligt op 3 kilometer van Moerdijk, naarmate de afstand tot Moerdijk toeneemt neemt de concentratie dioxines af. Wat voor risico dit betekent voor de gezondheid wordt verder onderzocht en wordt later deze week duidelijk.

Buiten de straal van 10 kilometer wordt de rook niet als risicovol genoemd. Ook in de grond zouden niet meer dioxines dan normaal in de winter zijn aangetroffen. Gewassen zijn nog niet onderzocht, maar daarvan wordt aangeraden deze niet te eten of gebruiken. Aanvullend onderzoek naar roetdeeltjes is nog gaande en daarvan verwacht men in de loop van deze week de uitslagen.

Het RIVM geeft aan dat openheid van zaken van groot belang is en daarom is het volledige advies van het RIVM op de site van crisis.nl in zijn geheel in te zien.