Verdachte aanslag Giffords aangeklaagd

Amerikaans federale aanklagers hebben zondag de 22-jarige Jared Lee Loughner aangeklaagd in verband met de aanslag op het Democratische Congreslid Gabrielle Giffords in Tucson, Arizona. Bij de aanslag in een winkelcentrum kwamen zes omstanders om het leven en raakten veertien mensen gewond, onder wie de politica, die in het hoofd werd geschoten.

Loughner wordt voorlopig verdacht van poging tot moord op het Congreslid, doodslag op twee medewerkers van de federale overheid en poging tot doodslag op twee federale ambtenaren. Zijn motief is onduidelijk, maar volgens de sheriff van Pima County is hij geestelijk labiel. Bij een huiszoeking werd een enveloppe gevonden, waarin stond dat hij de aanslag van tevoren had gepland.

Een man die in eerste instantie van betrokkenheid bij de aanslag werd verdacht gaat vrijuit. De man meldde zich nadat de politie beelden van een bewakingscamera had vrijgegeven. Hij bleek een taxichauffeur te zijn die Loughner naar het winkelcentrum had gebracht. Hij was hem achternagelopen omdat Loughner was uitgestapt zonder te betalen.