Vooruitgang conditie Congreslid Giffords

Gabrielle Giffords, Congreslid voor de Democraten, boekt vooruitgang nadat zij zaterdag bij een aanslag op haar leven ernstig gewond is geraakt. Ze is in een kunstmatige coma gebracht, maar testen wijzen uit dat ze adequaat reageert op simpele opdrachten.

Hoofd Neurologie van het ziekenhuis waar Giffords met spoed geopereerd werd Michael LeMole Jr. is 'voorzichtig optimistisch' over de toestand van het Congreslid. Om zwelling in haar brein tegen te gaan is ze in een kunstmatige coma gebracht, ook is de helft van haar schedel gelicht om druk in de hersenen tegen te gaan.

Eens in de zo veel tijd wordt ze uit de coma gehaald om de hersenfunctie te testen en ze reageert op commando's om met haar handen te bewegen. Dit is erg positief nieuws, omdat de kogel de linkerhersenhelft heeft beschadigd en daar zitten de functies van spraak en het reageren op simpele commando's. Of Giffords kan spreken kan nog niet onderzocht worden, omdat ze aan de beademing ligt.

Artsen in het ziekenhuis kunnen nog niet voorspellen hoe lang de periode van herstel gaat duren. Dit lijkt ook wat voorbarig omdat Giffords nog niet uit de gevarenzone is. Desondanks zijn de artsen blij en hebben ze goede hoop.

Zaterdag werden Giffords en negentien anderen neergeschoten door een 22-jarige man in Tucson Arizona. Zes mensen onder wie de federale rechter John Roll en een 9-jarig meisje verloren het leven bij de schietpartij. De politie zoekt nog steeds naar een tweede verdachte. Inmiddels is duidelijk geworden dat het vuurwapen legaal is aangeschaft door de schutter.