Routebord Elfstedentocht weer terecht

Het routebord van de Elfstedentocht was 26 december ontvreemd uit Leeuwarden, maar is inmiddels weer netjes teruggebracht. Het bleek om een oudejaarsstunt te gaan. Een oudejaarsploeg van twaalf man uit het dorpje Nijega had het routebord meegenomen, zaterdag hebben ze het, samen met de plaatsnaamborden van de elf steden in Friesland, op het terrein van de plaatselijke kerk weer ingeleverd.

Vorige week was een briefje aangetroffen op de plaats waar het bord stond, met daarop de tekst: "De Elfstedenkoorts gaat ons wat te vlug. Met 15 centimeter ijs brengen we het bord terug."

Arend Hoekstra, woordvoerder van de groep mannen uit Nijega, vertelt dat het de bedoeling was om de hoop op de Elfstedentocht onder de Hollanders te temperen. "Het hoeft maar een paar graden te vriezen en de Hollanders denken dat de Elfstedentocht er komt. Wij bepalen in Friesland wel of er een Elfstedentocht komt", zo geeft hij aan.

De organisatie van de Elfstedentocht had eerder al aangegeven te verwachten het bord snel weer terug te krijgen. "Wij Friezen vertrouwen elkaar daarin", aldus een woordvoerder.