Avatar meest gedownloade film van 2010

De film Avatar is het afgelopen jaar het meest 'illegaal' gedownload. Het sciencefictionspektakel van regisseur James Cameron werd ruim 16,5 miljoen keer gedownload, blijkt uit cijfers van de Amerikaanse weblog TorrentFreak. Ook Kick-Ass en Inception waren geliefd onder downloaders.

Ondanks dat deed Avatar het ook in de bioscopen erg goed. De film bracht een recordbedrag van 2,8 miljard dollar op, wat de stelling dat downloaden de omzetten schade toebrengt teniet lijkt te doen. Regisseur Cameron prees de 3D-technologie aan als ultieme wapen tegen piraterij, maar downloaders laten zich kennelijk niet tegenhouden door 3D-brilletjes.

Uit de cijfers blijkt dat er steeds meer films worden gedownload. Vorig jaar voerde Star Trek de lijst aan, maar die rolprent werd nog geen elf miljoen keer gedownload. Volgens TorrentFreak is het aantal gedownloade films met 33 procent gestegen.

De makers van het oorlogsepos The Hurt Locker spanden in mei een rechtszaak aan wegens piraterij. De producenten klagen vijfduizend downloaders aan wegens schending van auteursrecht. De film, die dit jaar zes Oscars in de wacht sleepte, werd desondanks ruim 6,8 miljoen keer gedownload. The Hurt Locker, die in de bioscopen vijftig miljoen opbracht, staat daarmee op de zevende plaats van meest gedownloade films.


Avatar (Foto: Novum)