Bouw kolencentrales op losse schroeven

De bouw van drie kolencentrales in Nederland mag niet doorgaan als hierdoor de normen voor de uitstoot van schadelijke stoffen worden overschreden. Maar onmogelijk wordt de bouw hierdoor niet, stelt de advocaat-generaal van het Europees Hof van Justitie in een advies.

Milieuorganisaties en de Nederlandse overheid liggen met elkaar in de clinch over de bouw van twee kolencentrales in Rotterdam en een in de Eemshaven. Volgens Greenpeace mogen de centrales niet worden gebouwd omdat Nederland dan uitstootnormen overschrijdt.

De staat heeft eerder aangegeven dat het niet lukt om aan die normen te voldoen. Nu zegt de overheid echter dat volgens de laatste prognoses wel aan de normen wordt voldaan.

De Raad van State moet een oordeel in de twist vellen en vroeg het Europees Hof van Justitie om advies. Voordat die advies geeft, brengt de advocaat-generaal een voorlopig advies uit. Dit is donderdag gebeurd. Dat advies wordt meestal overgenomen door het Hof.

De milieuvergunning moet volgens de advocaat-generaal worden geweigerd als de normen hierdoor dreigen te worden overschreden. "Dat betekent niet dat de bouw zeker niet door kan gaan", zegt een woordvoerder van het hof. "Als Nederland de claim dat de normen niet worden overschreden goed kan onderbouwen, mag de bouw gewoon doorgaan."

Greenpeace stelt dat het afblazen van de bouw van de kolencentrales een stap dichterbij is. GroenLinks-raadslid in Rotterdam Arno Bonte wil dat de bouw van de twee kolencentrales op de Maasvlakte 'per direct' wordt stopgezet.