Uitslagen Eredivisie speelronde 18

Dit weekend werd in de Eredivisie de achttiende speelronde afgewerkt. PSV is na dit weekend weer alleen koploper. De Eindhovenaren pakten zelf één punt in Doetinchem en zagen FC Twente met 6-2 van sc Heerenveen verliezen. FC Groningen won in eigen huis met 2-0 van AZ en naderde PSV tot op twee punten.

De subtopper tussen Roda JC en ADO Den Haag eindigde onbeslist. In Kerkrade kwamen beide ploegen niet verder dan 1-1. Daarmee kon Roda het meest vrede hebben.

Voor rust was ADO de betere ploeg. Dimitri Boelykin kreeg een levensgrote kans om de score te openen, maar de Rus faalde. Roda profiteerde en kwam tegen de verhouding in op voorsprong. Willem Janssen profiteerde van een fout van Radosavljevic. Lang kon de ploeg van trainer Harm van Veldhoven niet van de voorsprong genieten, aangezien Boelykin ditmaal wel trefzeker was. Hij kopte uit een hoekschop simpel binnen. In de tweede helft speelden beide ploegen op de overwinning. Wesly Verhoek kreeg namens ADO nog een grote kans, maar zijn schot ging net voorlangs.

FC Twente heeft op bezoek bij sc Heerenveen een forse nederlaag moeten slikken. De landskampioen verloor met maar liefst 6-2. Oussouma Assaidi werd man van de wedstrijd. Hij scoorde driemaal, verzorgde twee assists en verdiende een penalty.

Na twintig minuten kwam Heerenveen op 1-0. Assaidi schoot de bal prachtig in de lange hoek achter Sander Boschker. Nadat Nacer Chadli, na een fout van Gerry Koning, van dichtbij de gelijkmaker scoorde, was Assaidi opnieuw trefzeker. Zijn schot van buiten de zestien belandde in de korte hoek achter Boschker.

Na rust was Chadli opnieuw trefzeker voor Twente, maar vervolgens gingen alle remmen los bij Heerenveen. Victor Elm en Luciano Narsingh, beiden op aangeven van Assaidi, zorgden voor een 4-2 voorsprong. In de slotfase wist uitblinker Assaidi zijn derde doelpunt van de wedstrijd te scoren en nadat de rappe buitenspeler in de slotfase binnen de zestien werd neergehaald, kon Mika Väyrynen vanaf elf meter de 6-2 eindstand op het scorebord zetten.

Ajax heeft de eerste competitiewedstrijd onder leiding van trainer Frank de Boer weten te winnen. Na de knappe 0-2 in Milan, werd ditmaal met 0-1 van Vitesse gewonnen. Door de overwinning naderde Ajax de top twee tot op drie punten.

Cristian Eriksen werd de gevierde man aan Amsterdamse zijde. Hij zette na elf minuten Ajax op voorsprong. Jan Vertonghen, Miralem Sulejmani en Demy de Zeeuw waren voor rust nog dichtbij de 0-2. Vitesse kon daar slechts één kans voor Davy Pröpper tegenoverstellen. Na rust beet Vitesse van zich af en kreeg ook kansen. Zo redde Eriksen op de lijn op een inzet van Luca Caldirola en stuitte Dalibor Stevanovi op Maarten Stekelenburg. De Amsterdammers kregen in de slotminuten nog een aantal kansen om de wedstrijd definitief te beslissen, maar Siem de Jong en opnieuw Sulejmani faalden.

De Wedstrijd van de Week tussen NAC Breda en FC Utrecht is hier terug te lezen.