Studenten willen vrije dag voor demonstratie

Studentenorganisaties willen op 21 januari een collegevrije dag, omdat ze dan willen demonstreren op het Malieveld in Den Haag. Vrijdag waren al duizenden studenten op de been in Amsterdam, Utrecht, Wageningen en Nijmegen. Dat het protest plaatsvindt op de verjaardag van staatssecretaris van Onderwijs Halbe Zijlstra (VVD) is ludiek bedoeld.

De Landelijke Kamer van Verenigingen, Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) en het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) hebben onder de naam Kenniscrisis hun krachten gebundeld en organiseren het landelijke protest tegen de bezuinigingen op het hoger onderwijs.

De studentenkoepels zijn boos dat het kabinet de studiefinanciering voor de masterfase alleen nog als lening wil verstrekken. Ook zijn ze tegen de stijging van het collegegeld per 1 september met drieduizend euro als de studie meer dan een jaar uitloopt. Deze langstudeerders raken mogelijk ook hun OV-studentenkaart kwijt.

De 'Halbeheffing' treft volgens de studentenkoepels zowel studenten als instellingen, wat de kwaliteit van het onderwijs niet ten goede komt. Om een zo sterk mogelijk geluid uit te dragen, is het volgens hen wenselijk dat studenten ook roostertechnisch de kans krijgen zich aan te sluiten bij de manifestatie op 21 januari. Tot die tijd worden nog wel lokale acties georganiseerd.