Acties bij distributiecentra AH

Werknemers van de distributiecentra van Albert Heijn gaan staken. De actiebereidheid onder de werknemers is groot, meldt CNV Dienstenbond. Het ultimatum dat de vakbonden hadden gesteld liep vrijdag om 14.00 af, waarna de eerste werkonderbreking in het distributiecentrum in Pijnacker van start ging. Op andere centra gingen werknemers naar buiten, zegt bondsbestuurder Wessel Breunesse.

De werknemers willen 2,5 procent meer loon, terwijl de grootgrutter 1,3 procent biedt. Dit gat is veel te groot, vinden de bonden. Wanneer en waar de werkonderbrekingen precies gaan plaatsvinden, blijft nog een verrassing. "Als Albert Heijn doof blijft voor de zorgen en wensen van zijn medewerkers, dan wacht het concern een kerst om nooit te vergeten", dreigt Breunesse.

Albert Heijn wil het vaste personeel flexibeler kunnen inzetten. CNV Dienstenbond, FNV Bondgenoten en hun leden willen in ruil daarvoor meer werkzekerheid en driehonderd vaste banen erbij. Bij de acht distributiecentra werken 3300 mensen, van wie er 1500 op flexibele basis of als uitzendkracht werken.

Veel vaste werknemers zijn bang op de langere termijn hun baan te verliezen en vrezen verslechtering van de arbeidsvoorwaarden. Door flexibilisering en uitbesteding komt steeds meer vast werk onder druk te staan. Momenteel wordt op een aantal van de zes distributiecentra van Albert Heijn meer dan de helft van het werk uitgevoerd door uitzendkrachten, zegt Breunesse.

Albert Heijn wil niet reageren op de eisen. "We zijn bezig met een reactie en streven naar een voor alle partijen aanvaardbare cao", zegt een woordvoerder. Als het bedrijf niet met een goed bod komt, worden de werkonderbrekingen geïntensiveerd, zegt Breunesse. FNV Bondgenoten meldt dat AH vanaf volgende week acties kan verwachten.

Albert Heijn heeft distributiecentra in De Meern, Geldermalsen, Nieuwegein, Pijnacker, Rotterdam, Tilburg, Zaandam en Zwolle. De acht centra bevoorraden in totaal zo'n achthonderd AH-winkels.