Hackers schieten WikiLeaks te hulp

Aanhangers van WikiLeaks hebben woensdag de websites aangevallen van het Zweedse openbaar ministerie, van de Zweedse advocaat die de belangen behartigt van de eisers in de rechtszaak tegen Julian Assange en de Zwitserse bankenautoriteit die de rekening van Assange in dat land blokkeerde. Ook MasterCard, dat dinsdag de zakelijke relatie met WikiLeaks verbrak, ondervond technische problemen.

Het lijkt erop dat er denial of service-aanvallen zijn uitgevoerd, waarbij tal van computers op internet gebruikt worden om websites te blokkeren door massaal en op hetzelfde moment toegang tot de sites vragen.

In de echte wereld staat WikiLeaks onder grote druk, maar de steun op internet neemt nog dagelijks zienderogen toe. Twitter werd woensdag volgepompt met steunbetuigingen, terwijl de Facebook-pagina van de website inmiddels meer dan een miljoen fans telt.

Anonymous, een losse groep van webactivisten, zit waarschijnlijk achter de aanvallen. Eerder richtte de groep zijn pijlen op de Scientology Kerk en de muziekindustrie. Op zijn website liet Anonymous weten Assange te hulp te komen door vijandige websites aan te vallen. "We vechten om dezelfde redenen", aldus de verklaring. "We willen transparantie en we zijn tegen censuur." Iedere aanval werd op internet met gejuich ontvangen.