Politie grijpt niet in bij actie Greenpeace

De politie laat de actievoerders die de bouwplaats van een kolencentrale van Essent in de Eemshaven hebben bezet, ongemoeid. Twee actievoerders bivakkeren in een tent die op zeventig meter hoogte tussen drie hijskranen hangt. Greenpeace is van plan zeker enkele dagen te blijven.

"Alle actievoerders zijn ervaren klimmers en zijn goed gezekerd. Er is dus geen sprake van een onveilige situatie", legt een woordvoerder uit. Een poging de actievoerders weg te krijgen zou voor politiepersoneel en actievoerders gevaar opleveren, daarom blijft de situatie zoals die is.

"Wat Greenpeace doet mag natuurlijk niet, maar dat geeft ons niet het recht om voor een gevaarlijke situatie te zorgen." De woordvoerder wijst erop dat veiligheid bij Greenpeace zelf ook hoog in het vaandel staat. De organisatie heeft toegezegd de actie af te breken zodra een onveilige situatie ontstaat.

Dat zou bijvoorbeeld het geval zijn als de actievoerders onderkoeld raken. "Als de actie dan niet wordt afgebroken, zouden we in kunnen grijpen", zegt de woordvoerder. "Maar dat is speculeren. We houden de situatie in ieder geval continu in de gaten."

Greenpeace heeft aangekondigd zo lang mogelijk op het terrein te blijven om de bouw van de 'meest vervuilende kolencentrale van Nederland' te dwarsbomen. De werkzaamheden zijn stilgelegd op het deel van het terrein waar actie wordt gevoerd.

Een woordvoerder laat weten dat de actievoerders zeker enkele dagen kunnen blijven. Of hun proviand dan wordt aangevuld, wil ze niet zeggen. "We doen van tevoren geen mededelingen over het verloop van onze acties."

Voor Essent lijken er weinig mogelijkheden over te blijven om de actievoerders van het terrein te krijgen. In theorie kan het energiebedrijf via de rechter proberen een dwangsom op te leggen. Greenpeace zou dan per dag dat het terrein bezet blijft een bedrag moeten betalen. Essent was niet bereikbaar om toe te lichten wat voor stappen het wil ondernemen.