Bokito opnieuw vader geworden

Diergaarde Blijdorp heeft er weer een gorilla bij. Bokito, die ruim drie jaar geleden voor veel ophef zorgde toen hij ontsnapte, is de vader. Het publiek kan al een glimp opvangen van de kleine.

Verzorgers ontdekten de gorillababy van moeder Aya maandagochtend. Moeder en jong maken het goed, meldt de Rotterdamse dierentuin.

De 15-jarige Aya heeft al twee jongen met succes grootgebracht. Adira, een volle zus van de nieuwe mensaap, is nog steeds in Blijdorp en kan straks dus met haar nieuwe broertje of zusje spelen. Het geslacht van de baby is nog niet bekend. Bokito bemoeit zich niet met de opvoeding, zoals gebruikelijk bij zilverruggen.

De destijds 11-jarige Bokito ontsnapte in de zomer van 2007 uit de dierentuin door over de gracht rond het buitenverblijf van de gorilla's te springen. Hij begon in te slaan op een vrouw uit Zoetermeer, die Bokito jarenlang meerdere keren per week opzocht in de dierentuin. Bokito beet de vrouw zeker honderd keer en sleurde haar aan haar hand mee door de dierentuin. Het slachtoffer liep behalve de beten meerdere botbreuken op.

Blijdorp werd niet vervolgd voor de ontsnapping, bepaalde het gerechtshof in Den Haag in 2008. Bezoekers die op de dag van zijn ontsnapping aanwezig waren in het restaurant van de dierentuin en oog in oog met de zilverrug stonden, hadden vervolging geëist. De dierentuin heeft wel de veiligheidsmaatregelen rond het gorillaverblijf verscherpt.


(Foto: Novum)