The Hobbit wordt toch in 3D opgenomen

Peter Jackson gaat de twee Hobbit-films toch in 3D opnemen. Zijn voorganger Guillermo del Toro was absoluut niet van plan zich met deze techniek in te laten. Del Toro stapte in mei uit het project na herhaaldelijk uitstel van de draaidagen wegens de financiële problemen bij filmmaatschappij MGM. Hierna nam uitvoerend producent en scenarist Jackson de rol van regisseur op zich.

Jackson, die eerder de drie The Lord of the Rings-films regisseerde, gaat gebruikmaken van minstens dertig 3D-camera's, die bekendstaan om de zeer hoge resolutie en het handzame formaat. Met een prijskaartje van zo'n 58 duizend dollar per stuk, en dus een totaalbedrag van nog geen twee miljoen dollar, is het echter een schijntje op het geschatte totale budget van een half miljard dollar. De 49-jarige filmmaker is zeer te spreken over zijn nieuwe speeltjes.

"De camera is niet alleen hypermodern, met een fantastische resolutie en beeldkwaliteit, maar ook een zeer praktisch gereedschap voor elke filmmaker", zegt hij tegen de Britse filmsite Total Film. "De meeste 3D-systemen moeten aangesloten blijven op gigantische opnamesystemen. Met deze kun je helemaal vrij werken, zonder snoeren, zelfs in stereo."

The Hobbit: Part 1 staat gepland voor 2012, deel twee voor 2013. Martin Freeman, bekend van de Britse versie van The Office, speelt de rol van de jonge Hobbit Bilbo Baggins. In The Lord of the Rings werd een oudere Bilbo gespeeld door Ian Holm. Daarnaast zijn onder anderen Ian McKellen (Gandalf), Cate Blanchett (Galadriel) en Andy Serkis (Gollum) weer van de partij.


Peter Jackson wil The Hobbit in 3D opnemen (Foto: Novum)