OM eist 2,5 jaar voor oplichten verzekeraar

Een 32-jarige man uit Rijswijk gaat als het aan justitie ligt tweeënhalf jaar de cel in wegens het oplichten van verzekeraar Delta Lloyd. Justitie verdenkt de man ervan de verzekeraar in de drie jaar dat hij daar werkte, voor miljoenen te hebben opgelicht.

De Rijswijker zou vanaf 2005 met behulp van aannemers hebben gefraudeerd. Hij vervalste opdrachten en liet fictieve facturen indienen bij de verzekeraar. Die betaalde deze, waarna het geld terechtkwam bij bv's van de Rijswijker. In totaal maakte de man ruim 4,5 miljoen euro buit. Hij liet het volgens justitie breed hangen. Zo schafte hij luxe spullen aan en liet zijn huizen verbouwen.

Naast de Rijswijker zijn er nog veertien verdachten in de zaak, allemaal aannemers. Negen van hen hebben schikkingen met de verzekeraar getroffen. Volgens het OM gaat het om hoge bedragen. De anderen moeten zich volgende week voor de rechtbank verantwoorden. De ex-werknemer van Delta Lloyd wordt gezien als hoofdverdachte. Volgens justitie nam hij het initiatief tot het indienen van de valse facturen.

Delta Lloyd startte in 2008 een intern onderzoek naar aanleiding van dubieuze facturen. Dat leidde naar de Rijswijker. Het bedrijf deed aangifte van valsheid in geschrifte en oplichting.

Het OM verdenkt de Rijswijker er ook van tot drie keer toe de handtekening van zijn terminale vriendin te hebben vervalst op huwelijksstukken.

De rechtbank in Den Haag doet over twee weken uitspraak.