Nederlanders genomineerd voor wereldelftal

Edwin van der Sar, Arjen Robben en Wesley Sneijder maken kans om in het wereldelftal van het jaar 2010 opgenomen te worden. De drie Nederlandse voetballers staan op een shortlist van 55 spelers, die donderdag door de FIFA openbaar is gemaakt. Het winnende elftal wordt op 10 januari in Zürich tijdens het gala van de Gouden Bal bekendgemaakt.

Wereldkampioen Spanje is hofleverancier met tien spelers, gevolgd door negen Brazilianen en acht Argentijnen. De Spaanse competitie, de Primera Division, levert met achttien spelers ook de meeste genomineerden. De Engelse Premier League en de Italiaanse Serie A leveren respectievelijk zeventien en vijftien spelers. De lijst is samengesteld op basis van de keuzes van profvoetballers uit de hele wereld.

Robben en Sneijder maken op 10 januari ook nog kans op andere onderscheidingen. Zo zijn beiden genomineerd voor de verkiezing wereldvoetballer van het jaar. Robben komt ook nog in aanmerking voor de bokaal mooiste doelpunt, waarvoor Giovanni van Bronckhorst ook genomineerd is. Nederlands elftal-bondscoach Bert van Marwijk en Bayern München-coach Louis van Gaal zijn voorgedragen als trainer van het jaar.