Burgemeester: sla overvallers verrot

De burgemeester van Zaltbommel Albert van den Bosch juicht het toe dat een winkeleigenaar een overvaller een karatetrap heeft gegeven. "Sla ze maar verrot", zegt Van den Bosch maandag tegen de GPD-bladen. "Ik vind dat mensen het recht hebben van zich af te slaan en te schoppen."

De burgervader reageert op de mislukte overval op de eigenaar van het plaatselijke Blokkerfiliaal. Die was onderweg om de dagopbrengst te storten bij de bank toen hij drie gewapende overvallers op zich af zag komen. Nadat hij een van hen een trap had gegeven, gingen de mannen er vandoor. "Geweldig dat mensen dat doen", zegt de burgemeester in de GPD-kranten.

De VVD'er laat verder weten dat hij thuis zijn hockeystick op een strategische plek heeft klaarstaan en dat hij ook niet zal twijfelen die te gebruiken. Hij vindt wel dat burgers bij dergelijke acties hun eigen veiligheid in het oog moeten houden.

Van den Bosch lijkt te handelen in de geest van zijn politiek leider premier Mark Rutte die bij het aantreden van het kabinet nog zei dat mensen inbrekers met een ferme duw hun huis uit mogen zetten. Tweede Kamerlid Arie Slob (ChristenUnie) vraagt zich af of inmiddels sprake is van een 'glijdende schaal' nu de VVD-burgemeester zich minder genuanceerd uitlaat, zo twittert hij maandag in een reactie.