Drinkende studenten gezocht voor alcoholonderzoek

Studenten kunnen het komend jaar honderd euro verdienen door vragenlijsten over hun alcoholgebruik in te vullen. Promovenda Carmen Voogt van de Radboud Universiteit in Nijmegen laat vrijdag weten dat ze duizend studenten tussen de 18 en 24 jaar zoekt.

Voogt hoopt met haar onderzoek een gedetailleerd inzicht in het drankgebruik van hbo- en universitaire studenten te krijgen. Hiervoor zoekt ze studenten die van januari tot november 2011 online vragenlijsten willen invullen. "Het maakt niet uit als de studenten soms een week niet drinken, maar het moeten wel regelmatige gebruikers zijn", zegt Voogt.

Omdat het onderzoek zo lang duurt, vond Voogt dat daar iets tegenover moest staan. Daarom krijgt iedereen die het onderzoek geheel afrondt, honderd euro. Ze hoopt voor half december ongeveer 2500 aanmeldingen te hebben. Daaruit selecteert zij haar onderzoeksgroep. "Het maakt niet uit of dit mannen of vrouwen zijn, als ze maar drinken!"

De resultaten moeten onder andere beleidsadviezen opleveren om alcoholproblemen aan te pakken. Om haar onderzoek te financieren, kreeg ze een subsidie van gezondheidsorganisatie ZonMw, dat onder meer in opdracht van het ministerie van VWS onderzoek laat doen.