RTL vraagt openheid van alle Kamerleden

RTL Nieuws heeft alle Kamerleden gevraagd eventuele strafrechtelijke veroordelingen zelf bekend te maken. Aanleiding is de affaire rondom PVV-Kamerlid Eric Lucassen. Hij bleek onlangs een veroordeling wegens ontucht te hebben verzwegen.

De redactie van RTL Nieuws zegt een 'objectief, eerlijk beeld' te willen krijgen van veroordelingen die wel bij partijen bekend zijn, maar niet bij de kiezer. "Laat de kiezer vervolgens zelf maar oordelen of een veroordeling belangrijk is voor de geloofwaardigheid van een Kamerlid", zegt adjunct-hoofdredacteur Pieter Klein.

Naar aanleiding van de affaires rond Lucassen en enkele overige PVV-Kamerleden hebben veel fractievoorzitters de afgelopen dagen verklaard dat Kamerleden van onbesproken gedrag moeten zijn. RTL Nieuws constateert dat de media nu druk bezig zijn eventuele vonnissen uit het verleden van Kamerleden boven water te halen, en daagt hen uit zelf openheid van zaken te geven.

Alle Kamerleden hebben donderdag een brief gekregen van RTL Nieuws. Ze krijgen het verzoek uiterlijk woensdag te reageren.