Nederlaag voor Palin in Alaska

De conservatieve Republikeinse politicus Sarah Palin heeft in haar staat Alaska een gevoelige nederlaag geleden. In de verkiezingen voor een zetel in de Amerikaanse Senaat won niet de door haar en de tea party gesteunde kandidaat Joe Miller, maar de zittende Republikeinse senator Lisa Murkowski. Dat bleek woensdag nadat meer dan honderdduizend met de hand geschreven stembriefjes waren geteld.

Murkowski had de voorverkiezingen bij de Republikeinen verloren, waardoor haar naam niet op het stembiljet kwam. Zij zette echter een 'write-in' campagne op poten om als outsider aan de verkiezingen deel te nemen. De laatste senator die met een dergelijke tactiek succes had was Strom Thurmond in 1954.

Ondanks de nederlaag zet Palin in op de strijd om het presidentschap in 2012. In een interview met ABC News zei de Republikeinse vicepresidentskandidate van 2008 dat zij overweegt in de race om het Witte Huis te stappen. Op een directe vraag of zij denkt Barack Obama te kunnen verslaan, antwoordde zij 'ik denk van wel'.

Van de mogelijke Republikeinse presidentskandidaten is Palin degene die de Amerikanen het meest verdeelt. Een peiling van Associated Press-GfK eerder deze maand gaf aan dat 46 procent van de Amerikanen gunstig over haar denkt en 49 procent ongunstig en dat maar vijf procent zegt niet genoeg van haar af te weten om zich een mening over haar te vormen. Onder volwassenen die zich zelf als Republikeinen beschouwen of zich tot de Republikeinen aangetrokken voelen oordeelt 79 procent gunstig over haar.


Palin leidt nederlaag in Alaska (Foto: Novum)