Trio vast voor miljoenenfraude met meubelwinkels

Drie mannen zijn dinsdag opgepakt voor het plegen van belastingfraude met meubelwinkels. De drie hebben volgens het functioneel parket van het Openbaar Ministerie de fiscus voor vermoedelijk zo'n vijf miljoen euro getild.

De drie mannen van 26, 29 en 32 jaar werden opgepakt in Vinkeveen, Amsterdam en Woerden. De verdachten exploiteerden in wisselende samenstelling meubelwinkels in Montfoort, Beverwijk, Zevenaar, Woerden, de Meern en Mijdrecht.

Het Openbaar Ministerie vermoedt dat de verdachten geen of onjuiste aangiften omzetbelasting deden. Ook denkt het OM dat de drie loonbelasting niet betaald hebben aan de Belastingdienst. Het geld dat ze hiermee in eigen zak staken, hebben ze vermoedelijk geïnvesteerd in onder meer onroerend goed in Spanje.

De fiscale opsporingsdienst Fiod heeft in het onderzoek elf woningen, zes winkels en een magazijn doorzocht. Hierbij zijn bedrijfsadministratie en een vuurwapen in beslag genomen. De Spaanse autoriteiten hebben daarnaast een woning in de omgeving van Alicante doorzocht.

De Belastingdienst heeft beslag laten leggen op voorraden, auto's, boten en onroerend goed en bankrekeningen in Nederland en Spanje. De fiscus hoopt hiermee de verschuldigde bedragen toch nog binnen te kunnen krijgen. De meubelwinkels in Montfoort, de Meern, Beverwijk en Zevenaar zijn gesloten.