Daggeren kanshebber woord van het jaar

Daggeren is een van de woorden die is genomineerd om woord van het jaar te worden. Dat blijkt uit een lijst die uitgever Van Dale dinsdag heeft gepubliceerd. Daggeren wordt omschreven als 'erotisch dansen, waarbij de danspartners dansend 'de daad' nabootsen'. Andere genomineerden zijn onder meer bestuursobesitas, dreigtweet, gedoogregering en oliewolk. Ook het balansbandje, dat bekendheid kreeg omdat het tijdens het WK werd gedragen, ontbreekt niet. In de afgelopen jaren wonnen de woorden ontvrienden, swaffelen en bokitoproof.

Naast de lijst die Van Dale zelf heeft opgesteld kon het publiek woorden insturen voor vijf categorieën. Voor jongerentaal is onder meer pino ingestuurd, een afkorting voor potentieel interessant neukobject. Voor lifestyle is dakevangelist een kanshebber, verwijzend naar de man die 'Jezus redt' op zijn dak heeft staan.

Ook voetballer Nigel de Jong heeft dit jaar voor taalverrijking gezorgd, in de categorie sport is het woord horrortackle opgenomen. Het plan om dikke passagiers meer te laten betalen voor de ruimte die ze innemen in een vliegtuig zorgde voor het woord obesitaks, kanshebber in de categorie economie. In de categorie politiek zorgde de gedoogcoalitie voor het woord kamikazekabinet.

Tot 10 december kan op woordvanhetjaar.nl een stem worden uitgebracht. De uitslag wordt 14 december bekend.