Wateroverlast door regen in Limburg en Brabant

Delen van Limburg en Brabant kampen zaterdag met wateroverlast door forse regenval. Zo zijn er in Baarlo woningen ondergelopen. In Brabant meldt het waterschap Aa en Maas dat lokaal sprake is van wateroverlast, vooral in de regio's Deurne en Cuijk.

In het zuiden van Limburg vindt een overleg plaats tussen de hulpdiensten, waarbij de knelpunten worden bekeken en een plan van aanpak wordt samengesteld. "Het is hier weer behoorlijk aan het regenen", meldt een woordvoerder van de brandweer.

Vanaf 10.00 uur kwamen in het zuiden van Limburg de eerste meldingen over wateroverlast binnen bij de brandweer. In het gebied is onder meer sprake van ondergelopen straten, waaronder in Oirsbeek en Schinnen.

Vooral plaatsen die in een dal liggen worden zwaar getroffen. De problemen worden onder meer veroorzaakt doordat roosters die moeten voorkomen dat water kleine beekjes inloopt zijn dichtgeslibd met bladeren.

Ook in het noorden van Limburg zijn er problemen. In Baarlo in de gemeente Peel en Maas hebben zo'n tien woningen last van wateroverlast. De woningen staan bij een punt waar drie beken bij elkaar komen. Het water kan daar zo snel niet weg, zegt een woordvoerder van de brandweer. Speciale pompen worden ingezet om het water weg te krijgen. In de rest van de regio is het volgens de zegsvrouw rustig.

In de regio Limburg-midden is volgens een woordvoerder van de brandweer nog weinig aan de hand. "We hebben wel wat overlast, maar het valt reuze mee." In Brabant Zuid-Oost heeft de brandweer eenzelfde verhaal. "Het heeft hier wel langdurig geregend, maar we hebben nog niet heel veel klachten over wateroverlast binnengekregen." De woordvoerder verwacht dat dit beeld aanhoudt. "Het zal niet nodig zijn extra maatregelen te treffen."

Het Waterschap Aa en Maas meldt echter dat er vooral in de regio's Deurne en Cuijk sprake is van volle beken en sloten. Vooral landbouwgrond staat onder water. "Door de aanhoudende regen is de bodem verzadigd."

Het waterschap stelt alle hens aan dek te hebben. Plaatselijk worden panden en bedrijven met zandzakken tegen overlast beschermd. Medewerkers controleren afvoeren op verstopping door taken en bladeren. Ook draaien de gemalen op volle toeren om het water zo goed en snel mogelijk af te voeren. Via de Zuid-Willemsvaart wordt ook extra water afgevoerd.