Cel geëist tegen leden bende Saban B.

Tegen negen leden van de bende van de beruchte vrouwenhandelaar Saban B. zijn woensdag en donderdag gevangenisstraffen van zes maanden tot zes jaar geëist. Vijf verdachten horen de komende tijd nog welke straf het Openbaar Ministerie gepast vindt.

Het strafproces voor de rechtbank in Almelo is een vervolg op de zaak 'Sneep I', die in de zomer van 2008 door de rechtbank in Almelo is behandeld. Saban B. werd destijds veroordeeld tot 7,5 jaar cel voor uitbuiting van tientallen vrouwen. De Turks-Duitse man slaagde er echter ruim een jaar geleden in de benen te nemen tijdens een onbegeleid verlof en vluchtte naar Turkije. Vanwege zijn Turkse paspoort kan Turkije hem niet uitleveren aan Nederland.

Saban vormde volgens het OM samen met zijn broer Hasan de leiding van de misdaadorganisatie. De slachtoffers van de pooiersbende zijn op een gruwelijke wijze gedwongen tot prostitutie, stelt het OM. De vrouwen werden tewerkgesteld in de rosse buurten van Amsterdam, Alkmaar, Utrecht, Antwerpen en in het Duitse Ruhrgebied.

Ook werden ze door de verdachten aan elkaar cadeau gegeven, gebrandmerkt met tatoeages, ondergingen borstvergrotingen om zo nog meer geld te verdienen en werden mishandeld met honkbalknuppels. Om blauwe plekken tegen te gaan werden ze in koud water gegooid of met ijs gekoeld. De vrouwen stonden 24 uur per dag onder toezicht. Het verdiende geld moesten zij nagenoeg helemaal afdragen aan hun pooiers.

Het OM spreekt van een hiërarchisch strak georganiseerde, internationale misdaadorganisatie met vijftig leden, die zo'n 120 vrouwen voor zich lieten werken. De bendeleden voorzagen elkaar van valse identiteiten, wapens en kogelvrije vesten. Een van hen beschikte zelfs over een valse politielegitimatie. Om afluisteren door de politie tegen te gaan, gebruikten ze veel telefoons, die vaak werden gewisseld.

De officieren van justitie verweten de verdachten dat zij geen enkel respect hadden voor de vrouwen die zij voor zich in de prostitutie lieten werken. In de ogen van het OM was sprake van een vorm van moderne slavernij. Een aantal vrouwen vreest nog altijd dat de bende wraak op hen en hun familie komt nemen. "Het opleggen van lange gevangenisstraffen aan de verdachten kan de slachtoffers helpen hun leven weer een beetje op de rails te krijgen."

Het strafproces wordt de komende weken voortgezet. De uitspraak van de rechtbank wordt 19 januari volgend jaar verwacht.