Obama: 'Indonesië is deel van mij'

De Amerikaanse president Barack Obama heeft dinsdag tijdens zijn korte bezoek aan Indonesië een klemmend beroep gedaan op de islamitische wereld om het Westen te steunen in zijn strijd tegen Al-Qaida en het gewelddadige moslimextremisme. Hij deed dat in een toespraak aan de Universiteit van Indonesië, die hij begon met de in het Indonesisch uitgesproken woorden: "Indonesië is een deel van mij".

Het was voor het eerst sinds 1992 dat Obama het land waar hij een deel van zijn jeugd doorbracht bezocht en hij doorspekte zijn toespraak, misschien wel de persoonlijkste die hij tot nu toe als president hield, met Indonesische woorden en uitdrukkingen. Hij haalde herinneringen op aan het huisje waar hij van 1967 tot 1971 met zijn Amerikaanse moeder, Indonesische stiefvader en halfzusje woonde en vertelde hoe hij vliegerde, langs rijstvelden rende, libellen ving en voedsel kocht op straat en van Indonesië ging houden.

Obama zwaaide Indonesië lof toe voor de moeite die het land doet terroristen op te pakken en moslimextremisme te bestrijden en net als vorig jaar in Turkije en Egypte benadrukte hij dat de strijd tegen het terrorisme geen strijd tegen de islam is.

"Ik heb duidelijk gemaakt dat Amerika geen oorlog voert tegen de islam en dat ook nooit zal doen. Zij die willen opbouwen moeten terroristen die uit zijn op vernietiging geen ruimte geven", zei Obama, wiens gehoor uit meer dan zesduizend, overwegend jonge mensen bestond. De president, die door veel Amerikanen ten onrechte voor een moslim wordt gehouden, benadrukte dat hij een christen is, maar besteedde in zijn toespraak verder weinig aandacht aan religie.

Obama reikte de islamitische wereld de hand door te zeggen dat er veelbelovende pogingen worden gedaan om onderling vertrouwen te kweken en vrede op te bouwen, maar dat verdere inspanningen geboden zijn. Zowel het Westen als de islamitische wereld heeft volgens hem de keus 'zichzelf te definiëren aan de hand van onze verschillen en de weg vrij te maken voor een toekomst van wantrouwen' of 'naar overeenkomsten te zoeken en vooruitgang na te streven'.

Over het Midden-Oosten zei hij dat zijn land er ondanks alle 'valse starten en tegenslagen' alles aan zal blijven doen om een rechtvaardige oplossing te bereiken die het belang van alle betrokken partijen dient: 'twee staten, Israël en Palestina, die vredig en veilig naast elkaar bestaan'.

Over het nieuws dat Israël van plan is dertienhonderd woningen te bouwen in het Arabische Oost-Jeruzalem zei Obama op een persconferentie die hij gaf met de Indonesische president Susilo Bambang Yudhoyono dat 'dit soort activiteiten' de vredesonderhandelingen niet vooruit helpt.

Obama's bezoek aan Indonesië duurde nog geen etmaal. Omdat de vulkaan Merapi nog altijd as spuwt vertrok het presidentiële vliegtuig enkele uren eerder dan oorspronkelijk de bedoeling was naar de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul. Obama zal in Seoul een bijeenkomst van de G-20 bijwonen.


Obama: "Indonesië is een deel van mij" (Foto: Novum)