Referendum over grondwettelijke erkenning Aboriginals

In Australië wordt binnen drie jaar een referendum gehouden over de vraag of in de grondwet moet komen te staan dat de Aboriginals de oorspronkelijke inwoners van het land zijn. Dat heeft premier Julia Gillard maandag gezegd.

Volgens Gillard is de tijd rijp voor de grondwettelijke erkenning dat 'de oorspronkelijke bevolking van ons land een unieke en speciale plaats inneemt'. Kort na haar aantreden in 2007 bood de Labor-regering van Gillard de Aboriginals al haar excuses aan voor de onrechtvaardigheden die hun zijn aangedaan sinds de Britse kolonisten ruim tweehonderd jaar geleden in het land aankwamen.

De regering zal binnenkort een commissie van deskundigen benoemen die zich gaat buigen over de tekst van het referendum, dat voor of tegelijk met de verkiezingen van eind 2013 wordt gehouden. Het referendum kan worden uitgeschreven omdat het de steun heeft van een meerderheid van het parlement. Sinds 1901 heeft de Australische bevolking zich 44 keer mogen uitspreken een grondwetswijziging. Slechts in acht gevallen werd de voorgestelde wijziging aangenomen. In 1999 wezen de kiezers een voorstel om de Aboriginals te erkennen als eerste bewoners van het land nog van de hand.