Zusjes stelende meisjes onder toezicht geplaatst

Twee zusjes van de twee meisjes uit Eindhoven die meerdere ouderen hebben bestolen in de wijk Baartbroek, zijn onder toezicht geplaatst van jeugdzorg. Dat maakte de rechtbank in Den Bosch dinsdag bekend. De twee stelende meisjes zelf werden vrijdag uit huis geplaatst.

Volgens de kinderrechter is het dringend noodzakelijk de zusjes van 5 en 13 jaar voorlopig onder toezicht te stellen. Het gaat in eerste instantie om een periode van drie maanden, zo werd woensdag besloten.

De uithuisgeplaatste meisjes van 9 en 10 jaar stalen samen met een 10-jarige jongen sleutels en portemonnees van veelal oudere mensen. Het drietal drong met een smoesje de woning binnen, bijvoorbeeld door te zeggen dat ze naar de wc moesten. De drie zouden ook betrokken zijn bij de mishandeling van een 90-jarige vrouw. Zij werd door de kinderen aangevallen toen ze haar hond uitliet in het Amandelpark. De vrouw werd bespuugd en geslagen.

De meisjes van 9 en 10 verblijven sinds vrijdag in een accommodatie van een jeugdzorgaanbieder. De oudste van de twee zit opgesloten om te voorkomen dat ze zich onttrekt aan de zorg die ze volgens de rechtbank nodig heeft. De kinderrechter stelde dat bij het meisje sprake is van 'ernstige opgroei- of opvoedingsproblemen die haar ontwikkeling naar volwassenheid ernstig belemmeren'.