IJslandse vulkaan dichtbij uitbarsting

Het lijkt erop dat de vulkaan Grimsvotn op IJsland steeds heter wordt en mogelijk binnenkort tot uitbarsting komt. Dat hebben wetenschappers maandag gezegd, nadat grote hoeveelheden water wegstroomden van onder de gletsjer die bovenop de vulkaan ligt.

Het smeltwater begon donderdag weg te stromen en roept herinneringen op aan 2004, toen de Grimsvotn uitbarstte en het Europese vliegverkeer ontregelde, zei geofysicus Pall Einarsson van de Universiteit van IJsland.

De Grimsvotn ligt onder een tweehonderd meter dikke ijslaag van de Vatnajokull-gletsjer in het zuidoosten van IJsland. De vulkaan is zeer actief en kwam niet alleen in 2004, maar ook in 1996 en 1998 tot uitbarsting.

Eerder dit jaar strandden miljoenen passagiers door de grote aswolken die door de vulkaan Eyjafjallajokul werden uitgebraakt. Landen in het noorden van Europa zagen zich noodgedwongen vliegtuigen dagenlang aan de grond te houden.

Momenteel zijn er geen tekenen van ondergrondse trillingen, maar magma in de vulkaan doet de bovenliggende gletsjer smelten. Een meer onder de gletsjer is flink gezwollen, waardoor het water onder de ijskap wegstroomt.


(Foto: Novum)