'Compensatie woekerpolis veel te laag'

Gedupeerden met een woekerpolis krijgen niet genoeg geld terug voor de te veel betaalde bedragen. Dat concludeert het consumentenprogramma Kassa na berekening van een aantal voorstellen van verzekeraars aan hun klanten. "De bedragen die de mensen terugkrijgen zijn veelal een lachertje en niet toereikend om het te veel betaalde terug te krijgen."

In 2008 gaf de ombudsman financiële dienstverlening Jan Wolter Wabeke een advies uit over de woekerpolissen, verzekeringsproducten waarbij een groot deel van de inleg in rook opgaat door in rekening gebrachte hoge kosten van de verzekeraar. Uit het advies van Wabeke kwam een compensatieregeling voort.

Veel mensen met een woekerpolis kregen de afgelopen weken een voorstel van hun verzekeraar in de bus. Volgens Kassa blijkt daaruit dat de gedupeerden worden afgescheept met 'onwaarschijnlijk lage bedragen'. Zo legt een van de gedupeerden jaarlijks ruim duizend euro in. De verzekeraar houdt hiervan elk jaar ruim 25 procent aan kosten in. Deze klant heeft een compensatie van in totaal 244 euro aangeboden gekregen.

Om de compensatie te ontvangen, moeten gedupeerden daarbij hun woekerpolis tot het einde van de looptijd aanhouden. Uit berekeningen van Kassa blijkt zaterdag echter dat mensen in veel gevallen beter hun verlies kunnen nemen en de woekerpolis per direct zouden moeten opzeggen. Financieel analist van het programma, Kapé Breukelaar, stelt dat door te kiezen voor een goedkoper alternatief het eindkapitaal tientallen procenten hoger zal uitkomen dan wanneer een woekerpolis wordt uitgediend.