Uitspraken P. tegen collega's geen bewijs

De uitspraken van de Nederlands/Argentijnse piloot Julio P. tegen collega's van Transavia kunnen niet worden meegenomen als bewijs in het proces tegen hem. P. deed deze bekentenissen niet in de rechtszaal en kunnen daarom niet worden beschouwd als een officiële bekentenis. Dat heeft het federale gerechtshof in Buenos Aires bepaald, melden Argentijnse media.

P. zit nog vast. Daarnaast is beslag gelegd op goederen van P. ter waarde van 615 miljoen pesos. Beide acties waren volgens het hof echter onrechtmatig. De onderzoeksrechter in de zaak moet van het hof snel gaan beslissen wat er nu moet gebeuren.

P. zou als piloot hebben deelgenomen aan het uit toestellen in zee gooien van politieke gevangenen tijdens de militaire dictatuur in Argentinië tussen 1976 en 1983. In totaal verdwenen zo'n vierduizend mensen tijdens de dictatuur.

P. was piloot voor Transavia. Volgens collega's van de luchtvaartmaatschappij schepte hij erover op piloot te zijn geweest bij de zogenoemde 'doodsvluchten'. Hij ontkent de aanklachten en zegt dat zijn collega's zijn opmerkingen verkeerd geïnterpreteerd hebben. P. werd in april aan Argentinië uitgeleverd door Spanje, waar hij werd opgepakt.


Julio P. (Foto: Novum)