EDL eist Museumplein voor betoging

De English Defence League (EDL) spant een kort geding aan tegen de gemeente Amsterdam om zaterdag toch op het Museumplein te mogen demonstreren. Dat meldt AT5 donderdag. EDL is het niet eens met de beslissing van burgemeester Eberhard van der Laan, die de betoging heeft verbannen naar het Westelijk Havengebied.

EDL gaat de straat op om PVV-leider Geert Wilders een hart onder de riem te steken in aanloop naar de uitspraak in zijn strafproces. Volgens een woordvoerder van Van der Laan heeft de politie aanwijzingen dat Engelse en Nederlandse hooligans de demonstratie willen aangrijpen om de confrontatie aan te gaan. Extreemlinkse groeperingen willen een tegendemonstratie houden.

Van der Laan besloot daarom woensdag met politie en justitie de demonstratie te verbannen naar het afgelegen haventerrein. Daar kan de politie de orde beter bewaken. De precieze locatie is de Generatorstraat, bij de laatste halte van metrolijn 50.

Bij de gemeente is nog niets bekend over een kort geding, zo liet een woordvoerster weten. De gemeente Amsterdam bepaalde donderdag ook dat de demonstratie van het Platform tegen Vreemdelingenhaat zaterdag mag doorgaan. Het protest tegen racisme en uitsluiting vindt plaats op het Jonas Daniel Meijerplein. De gemeente verwacht een rustig verloop van die manifestatie.