Oppositie hekelt invloed Wilders

Het woord in de Tweede Kamer is woensdagochtend aan premier Mark Rutte. Na de kritiek van de oppositie op de eerste dag van het debat over de regeringsverklaring krijgt Rutte nu de kans te reageren en zijn kabinetsplannen toe te lichten. Daarnaast heeft hij de gelegenheid te tonen dat de invloed van Wilders op de kabinetsplannen niet zo groot is als de oppositie beweert. Zo noemde D66-leider Pechtold Wilders 'de echte leider, de gedoger, de gijzelnemer'.

De oppositie toonde zich vooral kritisch over de manier waarop de miljardenbezuinigingen uitpakken voor zwakkeren in de samenleving. Ook is er kritiek op het gebrek aan hervormingen op de arbeidsmarkt en woningmarkt. PVDA-leider Job Cohen liet gisteren weten dat Rutte 'niet lichtvaardig' hoeft te rekenen op zijn steun. "Wij lenen ons niet om de scheuren van deze coalitie dicht te plamuren, of de scheuren van Wilders op te vegen."

Een van de zaken waar Rutte ook op in zal moeten gaan, is de dubbele nationaliteit van zijn staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten. PVV-leider Geert Wilders wil dat ze haar Zweedse paspoort weg doet. Rutte pleitte in 2007 als VVD-fractievoorzitter voor concrete wetgeving om in de toekomst dubbele nationaliteit te voorkomen. In het regeerakkoord van VVD en CDA staat dat buitenlanders straks pas definitief Nederlander kunnen worden 'als afstand is gedaan van een of meer andere nationaliteiten waarvan afstand gedaan kan worden'.

Ondanks de kritiek blijft de premier kansen zien voor samenwerking met de oppositie. Na afloop van de eerste dag van het debat over de regeringsverklaring in de Tweede Kamer was zijn oordeel 'niet negatief'. Hij wees erop dat geen van de partijen op voorhand afspraken met het nieuwe kabinet afwijst alleen maar omdat ze er zelf niet inzitten. "Dat is winst".

Volg het debat over de regeringsverklaring hier, en discussieer mee op ons forum. 

Het woord is aan premier Rutte
Het woord is aan premier Rutte (Foto: ANP)