SGP: geen gedoogpartij

De SGP heeft geen handtekening of 'geheime paraaf' onder het regeer- en gedoogakkoord gezet om zo het kabinet te verzekeren van extra steun in de Tweede Kamer. Dat zei fractieleider Kees van der Staaij dinsdagavond tijdens het debat over de regeringsverklaring.

VVD, CDA en PVV hebben bij elkaar de kleinst mogelijke meerderheid van 76 zetels in de Tweede Kamer. Aangezien de CDA-fractie twee dissidenten telt, werd de afgelopen tijd aan het Binnenhof gesuggereerd dat de regeringspartijen zich ook zouden hebben verzekerd van de steun van de SGP.

Deze geruchten werden gevoed door het regeer- en gedoogakkoord, dat de orthodox-christelijke partij gunstig gezind is. Zo wordt het aantal koopzondagen niet uitgebreid en is er geen nieuw beleid afgesproken op het gebied van medisch-ethische kwesties.

Alexander Pechtold (D66) wilde tijdens het debat weten hoever de invloed van de SGP reikt. Van der Staaij herhaalde dat geen harde afspraken zijn gemaakt. "Ik heb niets nieuws te melden. Ik heb al aangegeven dat de SGP geen gedoogpartij en geen regeringspartij is, maar een onafhankelijke partij."

Over 'informele contacten' met de regeringspartijen zweeg hij echter. "Daarover doe ik geen uitspraken." Volgens Pechtold suggereert hij hiermee dat hij wel degelijk invloed heeft. "U houdt dat een beetje boven de markt." Van der Staaij riposteerde dat hij echter 'volstrekt transparant' is. "Van een handtekening of geheime paraaf onder het regeer- en gedoogakkoord, daar is geen sprake van."