Recordaantal reuzenpanda's geboren in China

De populatie reuzenpanda's in China is dit jaar flink gegroeid, omdat in gevangenschap een recordaantal jonge panda's is geboren. Dat zei Tang Chunxiang, een deskundige van het pandareservaat Wolong in de provincie Sichuan, dinsdag. Dat is een opvallende prestatie voor dieren die bekendstaan als slechte voortplanters.

Onlangs werden twee vrouwtjes -een tweeling- geboren, waardoor dit jaar negentien dieren ter wereld zijn gekomen, eentje meer dan de achttien jonge reuzenpanda's in 2006. Tang schrijft het recordaantal geboortes toe aan betere voeding, kunstmatige inseminatie, genetica en het creëren van een natuurlijker leefomgeving voor de panda's.

Reuzenpanda's worden in hun voortbestaan bedreigd door een verlies van leefomgeving, stroperij en een langzame voortplanting. In het wild brengen vrouwtjes doorgaans slechts eens in de twee tot drie jaar een jong voort. Het vruchtbaarheidscijfer onder panda's die in gevangenschap leven is zelfs nog lager. In het wild leven nog ongeveer zestienhonderd reuzenpanda's, waarvan de meeste in Sichuan, in het zuidwesten van China.

Vrouwtjespanda's zijn maar drie dagen per jaar vruchtbaar en sommige mannetjes in het wild planten zich helemaal niet voort. Daarom valt men in gevangenschap vaak terug op kunstmatige inseminatie. In dierentuinen in China en het buitenland worden daarnaast successen geboekt door de dieren 'pandaporno' voor te schotelen.


Recordaantal reuzenpanda's geboren (Foto: Novum)