Cohen wil excuses Rutte in paspoortkwestie

PvdA-fractievoorzitter Job Cohen wil dat premier Mark Rutte (VVD) zijn excuses aanbiedt aan voormalig staatssecretaris Nebahat Albayrak (PvdA). Drie jaar geleden moest Albayrak van Rutte haar Turkse paspoort inleveren. Nu mag staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten-Hyllner (CDA) haar Zweedse pas wel van hem houden.

In een interview in de Volkskrant zegt Cohen maandag dat hij van plan is Rutte aan te spreken op de draai tijdens het Kamerdebat over de regeringsverklaring. "Ik vind het tijd voor excuses. Rutte zit er natuurlijk enorm tussen. Hij had zich - toen al - op sleeptouw laten nemen door de PVV."

Toen Geert Wilders (PVV) in 2007 van Albayrak en toenmalig staatsecretaris Ahmed Aboutaleb eiste dat ze hun tweede paspoort inleverden kreeg hij steun van Rutte. Hij zei dat het Albayrak zou sieren als ze afzag van haar Turkse nationaliteit.

Rutte liet vorige week weten geen moeite te hebben met de dubbele nationaliteit van Veldhuijzen van Zanten-Hyllner. Gedoogpartner Wilders kondigde aan een motie in te dienen waarin hij haar vraagt afstand te doen van het tweede paspoort. D66 liet ook al weten op te kijken van de dubbele mening: 'wel voor vrienden, niet voor andere mensen'.