Rechts wil referendum over toetreding Turkije

Extreemrechtse Europese partijen die Turkije niet in de Europese Unie willen hebben, hebben zaterdag aangekondigd te zullen aansturen op een Europees referendum over de kwestie. Tot de partijen die zaterdag in Wenen bijeenwaren om onderlinge samenwerking te bespreken, behoren onder meer de Oostenrijkse Vrijheidspartij, het Vlaams Belang, de Zweden-Democraten en de Deense Nationale Volkspartij.

"Wij zijn allemaal gewoon sterk van mening dat Europa dramatisch bergafwaarts gaat als men niet-Europese landen toelaat als lid", zei Heinz-Christian Strache van de Oostenrijkse Vrijheidspartij. Morten Messerschmidt van de Deense Volkspartij zei dat het zogeheten burgerinitiatief in het Verdrag van Lissabon de mogelijkheid biedt een referendum voor te stellen, 'zodat niet alleen het politiek correcte establishment binnen de Europese Commissie, maar ook de gemiddelde Europeaan wordt geraadpleegd' over een eventueel Turks EU-lidmaatschap.

Turkije voert al sinds 2005 toetredingsonderhandelingen met de EU, maar veel schot zit er niet in. Bestaande lidstaten zijn verdeeld over het onderwerp. Groot-Brittannië, Italië en Spanje zijn voor, maar de leiders van landen als Frankrijk en Duitsland hebben bedenkingen geuit. De Verenigde Staten dringen er bij de EU op aan Turkije, dat ook deel uitmaakt van de Groep van Twintig en de NAVO en strategisch gelegen is op het raakpunt van Europa en Azië, te verwelkomen.