Nucleaire onderzeeër vlot getrokken

De modernste en grootste nucleaire onderzeeër van de Britse marine, de HMS Astute, die vrijdag was gestrand in de wateren bij het Schotse eiland Skye, is vlot getrokken. Dat meldde de BBC op gezag van de Britse marine.

Een sleepboot trok de HMS Astute vrijdag aan het begin van de avond vlot met de bedoeling hem naar dieper water te brengen. Volgens een woordvoerster van het ministerie van Defensie raakte niemand door het stranden van de HMS Astute gewond. "Dit is geen nucleair incident", aldus de zegsvrouw. Voor zover bekend is er geen sprake van enige lekkage.

De 3,5 miljard pond (bijna 4 miljard euro) kostende onderzeeër belandde bij laagtij op de rotsen. Het roer raakte beschadigd. De kustwacht werd vrijdag rond kwart over acht op de hoogte gesteld van het incident met de circa 100 meter lange aanvalsonderzeeër. Skye is het grootste en noordelijkst gelegen eiland van de Binnen-Hebriden, een eilandengroep.

De HMS Astute is uitgerust met het zogeheten stealthsysteem, waardoor het nagenoeg onzichtbaar is voor radarsystemen. Nucleaire motoren zorgen voor de voortstuwing van de onderzeeër, die in 2007 te water werd gelaten. Het uiterst stille vaartuig beschikt verder over een uitgebreid wapensysteem, met onder meer tientallen kruisraketten en zwaargewichttorpedo's. De bemanning telt 98 koppen.

Het is niet de eerste keer dat een Britse onderzeeër in de problemen raakt bij Skye. In 2002 liep de HMS Trafalgar aan de grond, waardoor een miljoenenschade ontstond. Twee bemanningsleden raakten destijds gewond.

De Britse marine oefent veelvuldig in de wateren ten westen van Schotland.