Groothandel in illegale cd's en dvd's opgerold

In een internationaal onderzoek naar grootschalige handel in illegale dvd's en cd's zijn drie Nederlanders en een Belg aangehouden. De vier verdachten zouden tussen 2006 en oktober 2010 in georganiseerd verband de auteurswet te hebben overtreden.

Het Openbaar Ministerie vermoedt dat ze honderdduizenden dvd's en cd's met de nieuwste muziek en films hebben vervaardigd. Die werden verpakt in verzamelboxen, die via-via werden verkocht.

Opsporingsdienst Fiod arresteerde dinsdag een 42-jarige man uit Den Bosch, een 30-jarige man uit Eindhoven en een 38-jarige man uit Berkel-Enschot. De rechter-commissaris in Breda heeft hun hechtenis vrijdag verlengd. In België is een vierde verdachte, een 43-jarige man uit Turnhout aangehouden. Het viertal wordt ook verdacht van witwassen.

In totaal zijn zes woningen en zeven bedrijven in Nederland, België en Spanje doorzocht. Daarbij zijn verzamelboxen met dvd's en cd's, administratie en meer dan honderdduizend euro in beslag genomen. In een garagebox in Den Bosch werd bijna duizend kilo illegaal zwaar vuurwerk aangetroffen.

Het gaat om woningen in Den Bosch, Eindhoven, Berkel-Enschot, Doorn, Eersel en België en bedrijven in Eindhoven, Den Bosch, Goirle, Wijk en Aalburg, Tilburg, België en Spanje.

Het Fiod-onderzoek werd gestart na een aangifte van auteursrechtenorganisatie Brein in maart 2007.