Cohen hekelt bezuinigingen op overheid

Job Cohen heeft forse kritiek op het snijden in ambtenaren, zoals het nieuwe kabinet van plan is. Volgens de PvdA-leider wordt minder overheidspersoneel gezien als doel op zichzelf en dat is kortzichtig, zei hij vrijdagmiddag bij de presentatie van de 'Rode Canon', een boekje over de geschiedenis van de sociaaldemocratie.

Het nieuwe kabinet wil ruim 6,5 miljard euro korten op de overheid. Volgens Cohen zien VVD, CDA en PVV het wegbezuinigen van ambtenaren als 'sluitpost' op de begroting. "Dat is niet alleen kortzichtig, het is een actieve bijdrage aan de verdergaande corrosie van de publieke ruimte, het tast het gemeenschapsgevoel nog verder aan."

Het gaat namelijk om 'mensen in het onderwijs, de jeugdzorg, het openbaar vervoer, de politie en andere diensten van de verzorgingsstaat'. "Wij stellen hoge eisen aan hun inzet en motivatie - daar moet wat tegenover staan", zei Cohen. Hun beroepstrots wordt nu vaak ondergraven door 'absurde verantwoordingseisen' en een 'wildgroei aan managers'.

Hoewel ook Cohen ook vindt dat een verlaging van het aantal ambtenaren onvermijdelijk is, pleit hij voor een 'zorgvuldige omgang' met overheidspersoneel. Dat is niet alleen een 'teken van beschaving', maar ook een 'krachtige poging om langs die weg bij te dragen aan een versterkte gemeenschapsvorming'. De overheid moet daarbij 'structuur en kracht' bieden, aldus de PvdA-leider.