Opnames Hobbit-films mogelijk niet in Nieuw-Zeeland

Filmstudio Warner Bros wil de opnames van de twee Hobbit-films mogelijk niet meer in Nieuw-Zeeland laten plaatsvinden. De vorige maand afgekondigde acteursboycot is weliswaar ingetrokken, maar dat zou volgens regisseur Peter Jackson wel eens te laat kunnen zijn om de productie in Nieuw-Zeeland nog te redden.

De opnamen van het tweeluik gaan in februari van start, zo werd zaterdag bekendgemaakt. Waar deze zullen plaatsvinden is nog niet bekend.

Meer dan duizend technici uit de filmindustrie gingen woensdag de straat op in Wellington om te eisen dat er eind komt aan het loonconflict in de Nieuw-Zeelandse industrie. Zij riepen slogans als 'Red de Hobbit' en 'SOS Hobbits'.

Wingnut Films, de productiemaatschappij van Jackson, bracht deze week het nieuws naar buiten dat 'mensen van Warner naar Nieuw-Zeeland komen om voorbereidingen te treffen om de film elders op te nemen'. Eerder werd gespeculeerd dat de productie naar Oost-Europa zou verkassen.

The Hobbit, gebaseerd op het gelijknamige boek van J.R.R. Tolkien, liep diverse vertragingen op vanwege de financiële problemen bij medeproducent MGM. Beoogd regisseur Guillermo del Toro stapte eerder dit jaar uit het project, dat waarschijnlijk een half miljard dollar gaat kosten. Lord of the Rings-regisseur Jackson, oorspronkelijk alleen producent van The Hobbit, neemt nu ook de regie op zich.

De Hobbit-films worden direct achter elkaar opgenomen. Wanneer de films in de bioscoop verschijnen, is nog onbekend.


(Foto: Novum)